Ultracom NEXT - 10. Karttamerkinnät ja koiran työskentelytiedot

Pääset tekemään karttamerkintöjä napauttamalla karttanäkymän vasemmassa alakulmassa olevaa valkoista +-merkkiä. Löydät valikosta merkintätyökalut ja Koiradatan työskentelytiedot. Kun napautat jotakin valintaa, avautuu kartalle valinnan työkalut. 


KuvakeValinnan selite
Merkintä-valikko: Valinta avaa merkintätyökalut.
Lisää susihavainto: Jos sinulla on Susi-safety päällä, niin voit luoda kartalle susihavainnot. Löydät lisätietoa Safetystä ja susihavainnoista erillisestä artikkelista.
Lisää paikkapiste: Voit valita pisteelle kuvakkeen useasta eri vaihtoehdosta (esimerkiksi hirvitorni, auto, nuotiopaikka ym.).
Piirrä viiva ja/tai mittaa etäisyyksiä: Voit piirtää viivoja ja tarkastella viivojen etäisyyksiä.
Piirrä alue ja/tai mittaa alueen pinta-ala: Voit piirtää alueen ja tarkastella alueiden pinta-aloja ja ympärysmittoja.
Koiran työskentelytiedot (Koiradata™): Valinnalla voit tarkastella yksityiskohtaisesti koiran työskentelyä tietyltä reittiväliltä. Valitse reittiviivan aloituspiste ja lopetuspiste, jolloin kartalla näytetään tarkat tiedot pisteiden välillä. Saat lisätietoja, kun napautat näytölle ilmestyviä tietoja. Löydät lisätietoa työskentelytiedosta tämän artikkelin lopusta.
Valinnalla voit esiladata karttoja mobiililaitteen muistiin. Kartta-aineistojen lataamisesta löytyy lisätietoa erillisestä artikkelista.
Lisää: Valinnalla voit lisätä uuden merkinnän tai jatkaa merkintää (esimerkiksi viivaa tai alueen reunaa). Toimintoa käytetään myös työskentelytietojen valinnassa (merkitse ensimmäinen tarkastelupiste ja toinen tarkastelupiste, kun kursori on reitin päällä).
Peruuta: Peruuttaa merkinnän tekemisen.
Tallenna: Tallentaa merkinnän.
Peruuta edellinen lisäys: Peruuttaa edellisen lisäyksen. Esimerkiksi jos olet tekemässä viivaa ja teet virhepainalluksen, voit peruuttaa painalluksen napauttamalla tätä kuvaketta.
Jaa: Valinnalla voit jakaa merkitsemäsi koiratyöskentelyn ystävillesi.

Kun luot merkinnän, avaa ohjelma merkinnän asetukset. Voit mm. kirjoittaa merkinnälle nimen, kuvauksen, valita värin tai kuvakkeen ja näet merkinnästä tarkempia tietoja (esimerkiksi viivoissa etäisyydet, alueissa ympärysmitat ja pinta-alat).


Halutessasi voit luoda merkinnälle kansion, johon voit kerätä haluamiasi merkintöjä, valita merkinnälle omistajan (onko merkintä yksityinen vai liitetäänkö se tiettyyn ryhmään) ja voit lisäksi valita merkinnälle keston. Merkinnän kesto on näppärä esimerkiksi merkatessa väliaikaisia tietoja, kuten eläimen kaatoja. Merkintä katoaa automaattisesti kartalta valitsemasi ajan päätyttyä.


Kopioi valinnalla voit kopioida merkinnän myös toiseen kansioon. Toiminto on näppärä, jos olet esimerkiksi tehnyt merkinnän yksityisenä, mutta haluat kopioida sen ryhmääsi muiden käyttäjien nähtäville.


Merkintöjen tuonti vanhasta ohjelmasta Nextiin

  1. Avaa vanhan ohjelman päävalikko ja valitse "merkinnät".
  2. Avaa oikeasta yläkulmasta lisävalikko ja valitse "Vie palvelimelle".
  3. Ota merkintälistan ID-numero talteen.
  4. Avaa Map Planner ja kirjaudu sisään Map Planneriin.
  5. Luo uusi Map Planner aineisto painamalla Map Plannerin etuvilla olevaa plusmerkkiä.
  6. Map Planner pyytää syöttämään kokoelmalle nimen. Syötä kokoelmalle nimi, esimerkiksi omat merkinnät.
  7. Valitse "Aloitusmateriaali" pudotus valikosta vaihtoehto "Tuo Ultracom-piirtokokoelma" ja syötä "Piirtokokoelman tunnus" -kenttään merkintälistan ID-numero ja valitse "Ok". Aineisto tuodaan luomaasi Map Planner karttakokoelmaan.
  8. Jotta tekemäsi Map Planner aineisto ilmestyy näkyviin Ultracom Next ohjelmistoon, napauta työkalurivin ylälaidassa olevaa kolmea palloa ja valitse "Kartan näkyvyys...". Ruksaa näytettävä kartta-aineisto ja ruksaa sen jälkeen ryhmät, joille haluat jakaa aineiston. Napauta lopuksi "Päivitä" ja aineisto ilmestyy Next ohjelmistoosi.

 
Koiran työskentelytiedot (Koiradata™):  


Koiran työskentelytiedot valinnalla voit tarkastella kahden eri pisteen välisiä tapahtumia. Esimerkissä on valittu koiran reitiltä kaksi pistettä Tag 1 (kuvassa numerolla 8) ja Tag 2 (kuvassa numerolla 9).

Ruudun vasempaan laitaan ilmestyy lisätietoa kahden pisteen välisistä tapahtumista. Saat lisätietoa eri tiedoista napauttamalla tietoa sormella.

Tiedot ovat numerojärjestyksessä seuraavat:

1. Pisteiden välisen jäljen kokonaispituus (metriä).
2. Pisteiden välisen jäljen syvyys (metriä).
3. Keski-/maksiminopeus (kilometriä tunnissa)
4. Kokonaisaika joka koiralta on kulunut liikkua pisteiden välillä.
5. Keski-/maksimihaukkutiheys minuutissa.
6. Haukkuaika (kauanko koira on haukkunut pisteiden välillä).
7. Aika ilman haukkua (kauanko koira on ollut haukkumatta pisteiden välillä).
8. TAG 1 - ensimmäinen tarkastelupiste (jälkeä tarkastellaan kahden eri tarkastelupisteen väliltä).
9. TAG 2 - toinen tarkastelupiste.


Siirry ohjeen seuraavaan osaan tästä linkistä.


Sioi