Ultracom NEXT for Apple iOS - 13. Koiradata™

Ultracom Koiradata™ on kokonaisuus, joka sisältää jo hyväksi havaittujen ominaisuuksien lisäksi täysin uusia ja patentoituja toiminnallisuuksia koirasi aktiivisuustietojen analysointiin ja näyttämiseen. Ultracom Koiradata™ on kehitetty yhteistyössä eläinfysiologian ammattilaisten kanssa. Koiradata™ on saatavilla uuden sukupolven ID-pohjaisiin laitteisiin (R10, R10 Hybrid ja Avius) vain Ultracom NEXT sovelluksessa.

Ultracom Koiradata™ koostuu:

• Koiran profiilitiedoista
    • Löydät koirasi profiilin ja aktiivisuustiedot seuraavasti: Avaa ohjelman päävalikko ja valitse ”Omat koirat”. Napsauta koirasi profiilikuvaketta, jonka alta tiedot avautuvat. Pääset koiran profiilin näppärästi myös karttanäkymästä, kun napautat ruudun alalaidan valikkoa ja valitset ”Koiran profiili”.
  •  Koiran työskentelytiedoista
    • Koirasi työskentelytiedot löytyvät karttanäkymän vasemmasta alalaidasta, napauttamalla punaista plusmerkkiä. Voit tutkia koiran työskentelytietoja nopeasti ja helposti merkitsemällä jäljestä kaksi pistettä, joiden välistä haluat tarkastella tietoja. Näet valitsemaltasi jäljeltä koirasi hakulenkin pituuden sekä laajuuden, haukkutiedot ja nopeustiedot.
  • Koiran aktiivisuustiedoista
    • Koirasi aktiivisuustiedot löytyvät profiilivalikosta. Avaa ohjelman päävalikko ja valitse ”Omat koirat”. Napsauta koirasi profiilikuvaketta ja valitse "Aktiivisuus". Näet koirasi aktiivisuustietoja, kuten kalorinkulutuksen, kuljetun matkan, haukkutiedot ym. tekstinä/numeroina ja selkeänä graafina. Tiedot näytetään kahdelta viimeiseltä päivältä.

Mihin kalorinkulutuksen laskenta perustuu?

Koiran päivittäiseen kalorinkulutukseen vaikuttavat yksilölliset seikat, kuten koiran koko, rotu, ikä, sukupuoli, fysiologinen tila (esim. onko koira kastroitu) ja aktiivisuus. Käytännössä suurin vaikuttava tekijä on kuitenkin koiran aktiivisuus, eli paljonko koira kuluttaa energiaa liikkumiseen. Koska pienet koirat tarvitsevat enemmän energiaa suhteessa isoihin, on kalorinkulutuksen kartoittamiseksi kehitetty laskennallinen, metabolinen elopaino, jota käytetään kansainvälisesti.

Aikuisen työkoiran keskimääräinen kalorinkulutus on noin 130 kilokaloria metabolista painokiloa kohti vuorokaudessa, kun koiralla ei ole normaalista poikkeavaa aktiivisuutta (esim. metsästystä). Näin esimerkiksi 10 kilogramman painoisen koiran keskimääräinen kalorinkulutus on noin 730 kilokaloria vuorokaudessa. Isoilla koirilla energiantarve painokiloa kohden vähenee kuitenkin huomattavasti, joten siksi laskennassa käytetään metabolista painoa.

Ultracomin uuden sukupolven ID-pohjaiset laitteet (R10, R10 Hybrid ja Avius) mittaavat koirasi työskentelyä mm. aktiivisuusajan, koiran profiilitietojen, nopeuden, maaston korkeuserojen ja riistatyön perusteella. Näitä tietoja hyödynnetään arvioitaessa koiran kalorinkulutusta liikkumisen (esim. juoksulenkin tai riistatyöskentelyn) aikana.