Ultracom NEXT - 15. Ofta ställda frågor

Hett ämne: tips om spårningen eller kartmaterial inte fungerar
Applikationen tas i bruk genom att skapa ett Google- eller Apple-konto. Du kan använda applikationen med samma konto/licens i olika mobilenheter, men applikationen kan bara användas i en mobilenhet åt gången. Observera att mobilenheterna måste vara anslutna till samma Google- eller Apple-konto och ange samma telefonnummer i Ultracom applikationen (i Mina sidor). Den valda mobilenheten aktiveras genom att öppna appen och klicka på ”Aktivera den här mobilenheten”-alternativet och då kan man använda applikationen direkt i denna mobilenhet.
Kan jag använda applikationen med samma licens i olika mobilenheter?
Applikationen tas i bruk genom att skapa ett Google- eller Apple-konto. Du kan använda applikationen med samma konto/licens i olika mobilenheter, men applikationen kan bara användas i en mobilenhet åt gången. Observera att mobilenheterna måste vara anslutna till samma Google- eller Apple-konto och ange samma telefonnummer i Ultracom applikationen (i Mina sidor). Den valda mobilenheten aktiveras genom att öppna appen och klicka på ”Aktivera den här mobilenheten”-alternativet och då kan man använda applikationen direkt i denna mobilenhet.
Jag kopplade mitt telefonnummer till ett NEXT konto och vill ändra det till ett annat NEXT konto nu?
För att ändra telefonnumret till rätt NEXT konto, gör på följande sätt: Logga in på det konto som telefonnumret är länkat till >> Öppna programmets huvudmeny och välj "Profil". Ta bort telefonnumret från profilen och logga ut från kontot >> Logga in i det andra NEXT kontot och byt telefonnummer i profilmenyn.
Jag vill använda applikationen samtidigt i olika mobilenheter, hur ska jag göra då?
Det är möjligt att använda applikationen med samma licens och samtidigt i många olika mobilenheter, men applikationen kan endast vara aktiv i en mobilenhet åt gången (skärmen aktiv). Om du vill använda applikationen samtidigt i andra mobilenheter, behöver du två olika Apple eller Google konton. Båda kontona fungerar då med egna användningstider.
Vilka krav har applikationen på mobilen att den ska fungera?
Applikationen fungerar i mobilenheter som har följande operativsystem: Apple iOS 13 eller nyare samt Android 8.0 och nyare versioner. Tyvärr, stöder inte applikationen App Gallery i Huawei, vilket betyder att applikationen inte kan laddas ner och installeras i nyare Huawei mobilenheter som inte har Playbutiken tillgänglig.
Varifrån kan applikationen hämtas för att ladda ner/installera och är det möjligt att installera applikationen genom textmeddelande?
Applikationen laddas ner från App Store med Apple produkter och från Google Play Store med Android mobilenheter. Applikationen ej tillgänglig i Huaweis App Gallery, vilket betyder att de nyare modeller av Huawei stöder inte applikationen. Applikationen är ej tillgänglig att laddas ner genom ett textmeddelande.
Vilka Ultracoms enheter stöder den nya applikationen?
Programmet stöder alla Ultracom-enheter från 2011 (Dog GPS 2011, Novus, R10-modeller och Avius).
Stöder den nya applikationen Tracker kompatibilitet?
Applikationen stöder spårning av Tracker och B-Bark halsband och användare med Cross-tracking grupp-positionering. Läs mer i NEXT användarmanualen.
Stöder den nya applikationen spårning med textmeddelande?
Ultracom NEXT applikationen stöder ej spårning med textmeddelande eller order via textmeddelanden.
Stöder applikationen alarm (ståndlarm, gränsalarm osv.)? 
Applikationen innehåller stånd- gräns och skall-alarmfunktionerna .
Kan jag använda egna användningstider från den gamla applikationen och flytta användningstiderna till den nya?
Det kan du göra. Uppgifterna byts automatiskt när du ger telefonnumret från den gamla applikationen till den nya. (Applikationen frågar säkerhetskod i mobilen och därefter byts enheternas uppgifter från den gamla applikationen till den nya).
Finns det gruppfunktioner i den nya applikationen?
Ja. Du kan skapa en grupp och bjuda in andra användare till din grupp. Du ger gruppkoden till en ny användare och hen fyller koden i applikationen eller du kan dela en grupplänk och användarna läggs till i gruppen genom att klicka på länken. I applikationen följer man alla användare och enheter (hundar) genom att skapa grupper.
Kan jag vara med i många olika grupper?
Det kan du vara. Du kan administrera grupper genom ”Grupper” funktionen, vilken du hittar i huvudmenyn. Klicka på de grupper som du vill delta i då ser du alla användare som hör till gruppen i kartvyn och i enhetslistan. Du kan även välja de hundar som syns och i vilken grupp de syns. Hundarna och din egen position kan synas samtidigt i olika grupper.
Kan jag ge rättigheter administrera till gruppmedlemmar?
Det kan man göra. När man skapar en gruppkod, kan man välja, vilka rättigheter medlemmarna har:
 • Huvudanvändare/ Administrator: Du kan administrera alla funktioner i gruppen.
 • Medlem: Kan följa andra enheter och användare samt dela egna enheter och sin position i gruppen.
 • Åskådare: Kan följa andra, men kan inte dela sin egen position eller enheters positioner i gruppen.
Kan jag bestämma i vilken grupp jag delar min och hundarnas positioner?
Ja. Du kan fritt bestämma om du vill dela din eller hundarnas position i enskilda grupper.
Kan man ge administratörsrättigheter till andra användare?
Det kan man göra. Man kan administrera rättigheter i enhetens inställningar. Du kan lägga till den valda användaren genom att söka hens namn eller e-post och bjuda in användaren som administratör till enheten.
Hur delar jag min egen hunds position till andra användare i den nya applikationen?
När du deltar i gruppen eller skapar en grupp, kan du bestämma om din egen eller hundarnas position syns i gruppen.
Kan man spåra mellan den gamla och den nya applikationen så att min egen position syns till andra användare?
Tyvärr, är det inte möjligt att spåra sin eller vänners position i kors mellan den gamla och nya applikationen.
Hur följer jag vänners positioner och enheter i applikationen?
Andra användare och enheter följer man genom gruppfunktionen (skapar grupper, delar uppgifter till andra användare som deltar i gruppen.) Användare kan tillsammans skapa en grupp, där kan alla dela sin egen position och/eller egna enheter.
Hur döljer jag min egen och min hunds position så att andra inte kan se platsen efteråt, även med uppspelningsfunktionen?

För att dölja din egen plats: klicka på ikonen "Spara min plats" på kartskärmen så exporteras inte din egen plats till servern. Ikonen är grå när din egen position inte exporteras till servern. Du kan alltid se din egen plats när du trycker på pilikonen på kartskärmen (kartan kommer att centrera på din egen plats). Observera att när din egen platsinspelning är avstängd, kan du inte heller se platsen efteråt med uppspelningsfunktionen. 

Att dölja hundens (t.ex.. Jesse) position kan man göra på följande sätt: Skapa en annan hund för dig själv (t.ex. Jesse osynlig) som du ansluter din egen spårningsenhet till. Koppla inte denna andra hund (t.ex. Jesse osynlig) till någon grupp, så att hundens information inte kommer att exporteras till andra användare. Andra användare kommer inte heller att kunna se hundens rutt efteråt med replayfunktionen, om du inte har lagt till den i någon grupp. 

När du vill att andra ska se din ursprungliga hunds rörelser igen, ändra spårningsenheten till den hund du ursprungligen skapade (Jesse). Använd den andra skapade hunden (Jesse osynlig) endast för jakt / utomhusaktiviteter när du inte vill att andra användare ska se vart du och din hund har rört er.

Vad är Ultracom Hunddata™?
Ultracom Hunddata™ är en helhet som, utöver de egenskaper som redan har visat sig vara bra, innehåller helt nya och patenterade funktioner för att visa och analysera din hunds arbets- och aktivitetsdata. Ultracom Hunddata™ har utvecklats i samarbete med experter i djurfysiologi.

Ultracom Hunddata™ består av:
 • Hundens profilinformation
 • Hundens arbetssdata
 • Hundens aktivitetsdata

Du kan enkelt dela all denna information om din hund direkt från Ultracom NEXT appen -Share The Adventure.
Vilka enheter stöder Ultracom Hunddata™?
Ultracom nya generationens ID-baserade enheter (R10, R10 Hybrid och Avius) stöder Ultracom Hunddata™. Ägare av dessa enheter har tillgång till Hunddata funktionerna. Hunddata™ är endast tillgängligt med den nya Ultracom NEXT-applikationen.
Var hittar jag Hunddata™ i Ultracom NEXT appen? 
Din hunds profil och aktivitetsinformation hittar du på följande sätt: Öppna programmets huvudmeny och välj "Mina hundar". Klicka på din hundens profilikon och du får upp aktivitetsinformationen. Du kan också enkelt komma åt din hundprofil från kartvyn genom att öppna bottenmenyn längst ner på skärmen och sedan välja "Hundens profil”.

Hundens arbetsinformation Kan du hitta nere till vänster på kartvyn genom att trycka på det på det röda plustecknet. Du kan snabbt och enkelt undersöka din hunds arbetsdata genom att markera två punkter på hundens rutt mellan vilka du vill visa uppgifterna. Från den valda sträckan ser du längden och räckvidden på hundens söklängd, skall- och hastighetsinformation.

Hundens aktivitetsinformation hittar du i hundens profil, var du kan granska prestationsinformation och belastningsnivå.
Till vad behöver man hundens profilinformation?
Informationen i hundens profil består av hundens ras, kön, ålder och vikt, samt länkar till de webbsidor du vill ha (t.ex. kennelsidor, informationssystem för avel, etc.). Den här informationen används för att sammanställa din hunds Hunddata™ och din hunds följare kommer att se profilinformationen du tillhandahåller.
Vad är beräkningen av kaloriförbrukningen baserad på?
Individuella faktorer som påverkar hundens dagliga kaloriintag, till exempel hundens storlek, ras, ålder, kön, fysiologiskt tillstånd (t.ex. om hunden är kastrerad) och aktivitet. I praktiken är dock den största påverkande faktorn hundens aktivitet, dvs hur mycket energi hunden förbrukar för att röra sig. Eftersom små hundar behöver mer energi än stora har en beräknad, metabolisk livsvikt utvecklats och som används internationellt för att kartlägga kaloriintaget. Det genomsnittliga kaloriintaget för en vuxen arbetshund är cirka 130 kilokalorier per kilo metabolisk kroppsvikt per dag, när hunden har normal aktivitet (och inte jagar t.ex.). Således har till exempel en hund som väger 10 kg ett genomsnittligt kaloriintag på cirka 730 kilokalorier per dag. Emellertid hos stora hundar minskas energibehovet per kg kroppsvikt betydligt, så därför används metabolisk vikt i beräkningen. Ultracom nya generationens ID-baserade enheter (R10, R10 Hybrid och Avius) mäter din hunds arbete, t.ex. baserat på aktivitetstid, hundprofildata, hastighet, skillnader i terränghöjd och viltarbete. Den här informationen används för att utvärdera en hunds kaloriintag under träning (t.ex. löpning eller viltarbete).
Kan jag byta objekt som jag vill direkt följa i kartvyn?
Ja det är möjligt att byta objekt som spåras direkt, genom att klicka på ”ögon”-ikonen och välja objektet där. Du ser även objektets grunduppgifter, såsom hastighet och skallantal, när du klickar på objektet i skärmen.
Spårar applikationen min position även när skärmen i mobilen är stängd?
Ja, om man loggar sin egen position i kartvyn genom att klicka på ”Logga min position” så spårar den även om skärmen är stängd.
Kan jag bestämma spårlängd i olika enheter?
Du kan byta spårlängd för enheterna genom att gå in i huvudmenyn och klicka på ”Inställningar”.

Där kan du välja olika spårlängd:
 • Eget spår
 • Mina hundar
 • Personer
 • Andra hundar
 • Mål som spåras
Kan man kolla spår (rutt) i efterhand i applikationen?
Det kan man göra. I huvudmenyn finns Replayfunktionen var man kan se spåret i efterhand under en två dygns period. Man kan spela spåret fram och tillbaka med vald hastighet och man kan ändra tidslinjen i rutten från olika alternativ.
Kan jag spara det valda spåret i mobilens minne?
Vi har planerat att i senare uppdateringar kommer den möjligheten att inkluderas i appen.
Kan man rotera och zooma kartvyn steglöst?
Ja, att rotera och zooma kartan går att göra helt steglöst.
 • Du kan zooma in och ut på kartan med ett finger genom att trycka på skärmen två gånger och att hålla fingret på skärmen. Därefter behöver man bara röra fingret uppåt och neråt för att zooma in eller ut. Man kan även zooma in eller ut genom att föra fingrarna ihop eller bort från varandra på skärmen.
 • Du kan även rotera kartan genom att rotera kartvyn med två fingrar på skärmen. Kartan kan rätas upp genom att trycka på kompass-symbolen uppe till höger i skärmen.
 • Man kan flytta kartan genom att dra kartan med fingret till den riktning man vill.
 • Man kan luta kartan vertikalt genom att dra kartan med två fingrar bredvid varandra uppåt och neråt på skärmen.
Min egen position eller riktning syns fel? 
Telefonens kompass är inte kalibrerad. Du hittar kalibreringsinstruktioner i Googles sidor "Hitta din position och förbättra platsnoggrannheten".
Kan man vända kartan i användarens färdriktning (flytande karta)?
Ja. Man kan välja att visa kartan i en nord-syd riktning hela tiden eller att rotera kartan i enlighet med användarens färdriktning.
Finns det kartor från andra länder i applikationen och hur kan jag byta kartan?
Det finns grundkartor från alla länder globalt i applikationen. Vissa länder såsom Finland och Sverige har exakta terrängkartor tillgängliga. Man kan byta landet genom att zooma ut från kartan och sedan zooma till ett annat land, då byter applikationen kartmaterial automatiskt.
Finns det satellitkartor i applikationen?
Ja, du kan välja mellan satellit och terrängkartan genom att trycka på knappen i kartvyn.
Kan jag lägga till egna ritsamlingar i applikationen?
Ja det r möjligt. Mer information finner du i denna artikel i denna artikel.
Hur importerar enheter från gamla appen till Ultracom NEXT.
Enhetslistor, gamla enheter eller vänners enheter kan inte importeras från det gamla appen till nya Ultracom NEXT appen. Egna enheter som man är huvudanvändare till (R10-modeller, Novus och Dog GPS 2011 och senare) kan hämtas automatiskt, genom att bifoga huvudanvändarens telefonnummer till NEXT appen i din profil. Dina kompisars enheter och hundar får man upp i NEXT när man gör grupper och bjuder in dem i grupperna om de har Ultracom NEXT appen i bruk och går med i gruppen du skapade. Du kan välja om du vill visa din egen och hundars plats i grupperna. Att skapa en grupp är väldigt snabbt och enkelt. Mer information om att skapa och gå med i en grupp: gå med i grupp här och dela en grupp: dela grupp här.
Finns det avancerade ritfunktioner?
Ja. Du kan rita linjer, punkter och område med den avancerade ritfunktionen. Du ser linjens längd och området yta som du har ritat direkt från applikationen. Du kan även välja en symbol och färgen till det ritade området. Markeringen kan skapas som privata, vilken bara syns till dig, eller du kan lägga till markeringen till den grupp som du vill och då syns markeringen till alla gruppens medlemmar.